Therapieën

Bekkenbodem-
kinesitherapie

Emilie legt ons uit waarom deze vorm van therapie zo belangrijk is, en wat patiënten kunnen verwachten tijdens hun behandeling.

Kinesist Emilie Konings

Wat houdt bekkenbodemkinesitherapie precies in?

“Bekkenbodemkinesitherapie is een specialisatie die zich richt op de spieren van de bekkenbodem. Deze spieren spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van organen zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de controle over de blaas en darmen, en hebben een functie in seksuele gezondheid en de stabiliteit van de lage rug. Wanneer deze spieren niet optimaal werken, kunnen er allerlei klachten ontstaan, zoals incontinentie, bekkenpijn en zelfs seksuele problemen.”

Wat zijn veelvoorkomende klachten waarmee patiënten bij jou komen?

“Een van de meest gehoorde klachten is incontinentie, zowel urine- als ontlastingsincontinentie. Dit komt vaak voor bij vrouwen na een bevalling, maar ook bij mannen na een prostaatoperatie. Daarnaast zien we veel vrouwen met bekkenpijn, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Andere veelvoorkomende problemen zijn verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen, wat ook wel een prolaps wordt genoemd. En ten slotte zijn er seksuele problemen, zoals pijn tijdens de seks of erectieproblemen, die vaak te maken hebben met een disfunctie van de bekkenbodemspieren.”

Met echografie zien we exact hoe de spieren werken. Zo krijg je sneller controle over je spieren.

Hoe ziet zo’n behandeling eruit bij Kine Heide?

“We beginnen altijd met een uitgebreid gesprek over de klachten en de medische voorgeschiedenis van de patiënt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij we de kracht, coördinatie en spanning van de bekkenbodemspieren beoordelen. Dit kan zowel uitwendig als inwendig gebeuren, afhankelijk van de situatie en natuurlijk altijd met toestemming van de patiënt. Echografie kan ook ingezet worden om een objectief beeld te krijgen van hoe de spieren werken. Op basis van die bevindingen stellen we een individueel behandelplan op.”

Wat voor oefeningen kunnen patiënten verwachten?

“Het behandelplan kan bestaan uit verschillende onderdelen. We doen spierversterkende oefeningen voor mensen met zwakke bekkenbodemspieren, maar ook ontspanningsoefeningen als de spieren juist te gespannen zijn. Ademhalingstechnieken kunnen helpen om de coördinatie te verbeteren en spanning te verminderen. Daarnaast maken we vaak gebruik van biofeedback, waarbij patiënten door middel van echografie kunnen zien hoe hun spieren werken. Dit maakt het makkelijker om bewust controle te krijgen over de spieren.”

Voor wie is bekkenbodemkinesitherapie geschikt?

“Eigenlijk is bekkenbodemkinesitherapie geschikt voor iedereen, zowel mannen als vrouwen, van jong tot oud. In onze praktijk richt ik me echter specifiek op vrouwen, vooral postnataal. Vrouwen die net bevallen zijn, kunnen hier enorm veel baat bij hebben. Het helpt bij het herstellen van de bekkenbodemspieren en voorkomt klachten zoals incontinentie of verzakkingen op latere leeftijd. Ook vrouwen met incontinentieklachten of bekkenpijn zijn veelvoorkomende patiënten. Verder kan de therapie nuttig zijn voor mensen met chronische bekkenpijn of atleten die hun bekkenbodemspieren overbelasten door bijvoorbeeld hardlopen.”

Hoe belangrijk is preventie als het gaat om bekkenbodemproblemen?

“Preventie is enorm belangrijk. Zelfs als je geen klachten hebt, kan het trainen van je bekkenbodem helpen om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Vrouwen die een zwangerschap overwegen, kunnen er veel voordeel uit halen door hun bekkenbodemspieren al voor de bevalling te versterken. Dit maakt niet alleen de bevalling makkelijker, maar bevordert ook het herstel erna. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat prenatale oefeningen het verschil kunnen maken.”

Wat zou je willen zeggen tegen iemand die twijfelt of bekkenbodemkinesitherapie iets voor hen is?

“Mijn advies is simpel: als je last hebt van klachten zoals incontinentie, bekkenpijn of een verzakking, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bekkenbodemkinesitherapie kan echt een groot verschil maken in je dagelijks leven. Zelfs als je geen klachten hebt maar preventief aan je gezondheid wilt werken, is het de moeite waard om je bekkenbodemspieren te laten checken en te trainen.”

Recente posts