Tips

Het verschil tussen statisch en dynamisch stretchen: Wat is beter voor je workout?

Stretchen is een essentieel onderdeel van elke training, maar wist je dat er verschillende manieren zijn om te rekken? De twee meest voorkomende methoden zijn statisch en dynamisch stretchen. Maar wat is het verschil tussen deze twee, en welke methode is het meest effectief voor jouw sportprestaties?

Statisch vs. dynamisch stretchen

Statisch stretchen is waarschijnlijk de meest bekende vorm van rekken. Hierbij neem je een bepaalde houding aan waarbij je een spier of spiergroep oprekt en deze positie gedurende 20 tot 30 seconden vasthoudt. Een voorbeeld hiervan is het naar voren buigen om je hamstrings te rekken. Het doel van statisch stretchen is om de spieren te ontspannen en de flexibiliteit op lange termijn te vergroten.

Dynamisch stretchen, daarentegen, houdt in dat je je spieren door een volledige bewegingsbaan beweegt zonder ze lang vast te houden. In plaats van een rekpositie vast te houden, beweeg je ritmisch in en uit de positie. Dit type stretchen helpt de spieren op te warmen en voor te bereiden op de inspanning die gaat komen, waardoor de kans op blessures vermindert en de prestaties verbeteren.

Waarom dynamisch stretchen voorkeur krijgt bij de topsporters

De afgelopen jaren hebben topsporters de overstap gemaakt naar dynamisch stretchen in hun warming-up routines. De reden? Dynamisch stretchen is effectiever in het voorbereiden van het lichaam op de intensiteit van een wedstrijd. Het verhoogt de hartslag geleidelijk, verbetert de doorbloeding naar de spieren, en activeert de spieren die tijdens de wedstrijd het meest gebruikt worden. Hoewel sommige spelers nog steeds zweren bij statisch stretchen, wordt dit tegenwoordig vooral na de training of wedstrijd gebruikt, om het herstel te bevorderen.

Recente posts