Therapieën

Wat is dry needling en bij welke klachten helpt het?

Dry needling is een behandelmethode die steeds populairder wordt in de fysiotherapie. Bij deze techniek worden dunne naalden, vergelijkbaar met acupunctuurnaalden, gebruikt om triggerpoints in spieren aan te prikken. Een triggerpoint is een klein, pijnlijk knoopje in een spier dat kan zorgen voor pijn en stijfheid in een groter gebied. Dry needling richt zich specifiek op het ontspannen van deze triggerpoints, waardoor de spierfunctie verbetert en pijnklachten kunnen verminderen.

Dry needling kan effectief zijn bij verschillende klachten:

  1. Spierpijn en spierspanning: Veel mensen ervaren spanning en pijn in spieren als gevolg van stress, slechte houding, of overbelasting. Dry needling helpt om deze spierspanning te verminderen en de pijn te verlichten.
  2. Chronische pijnklachten: Bij langdurige pijn, zoals bij fibromyalgie of langdurige nek- en rugklachten, kan dry needling helpen om de pijn te verlichten en de mobiliteit te verbeteren.
  3. Hoofdpijn en migraine: Spierspanning in de nek, schouders en kaak kan bijdragen aan hoofdpijn en migraine. Door deze spieren te ontspannen met dry needling, kunnen deze klachten afnemen.
  4. Sportblessures: Veel sporters ervaren spierknopen en blessures door intensieve training. Dry needling kan helpen bij het sneller herstellen van blessures en het verbeteren van de sportprestaties.
  5. Rug- en nekklachten: Rug- en nekpijn zijn vaak gerelateerd aan gespannen spieren en triggerpoints. Dry needling biedt verlichting door de diepe spierspanning los te maken.

Bij Kine Heide beginnen we altijd met een grondige analyse van jouw klachten en medische voorgeschiedenis om te bepalen of dry needling de juiste behandeling voor je is. We bespreken samen de mogelijke opties, waarbij we duidelijk uitleggen wat je kunt verwachten van de behandeling. 

Hoewel dry needling soms wat ongemak kan veroorzaken tijdens de sessie, zijn de resultaten vaak zeer positief: vermindering van pijn, verbeterde mobiliteit en een betere spierfunctie. Ons doel is om u steeds op een veilige en effectieve manier te helpen bij het bereiken van uw herstel en welzijn.

Kinesist die een patiënt behandelt met dry needling
Dry needling door onze kinesiste Liesbeth

Recente posts